Wat is domotica?

We krijgen bij Delektro vaak de vraag. Wat is domotica? Het is één van de redenen dat wij een domotica-showroom hebben. Als je domotica ziet en ervaart, gaat het namelijk pas echt spreken. Letterlijk betekent domotica zoveel als huisautomatisering. Menselijke handelingen automatisch maken: dát is de kern van domotica. En ja: u hébt misschien al ’n beetje domotica in uw huis. Wat denkt u van de thermostaat die zelf voelt of uw CV-ketel ingeschakeld moet worden? Geen domotica-thermostaat, wel een vorm van huisautomatisering. Denk ook aan de tijdklokken waarmee u tijdens uw afwezigheid de verlichting laat aanspringen, om uw huis een bewoonde indruk te geven. Eenvoudige vormen van automatisering die al tientallen jaren oud zijn. Als we over domotica spreken, bedoelen we echter de opvolger van dit soort oplossingen. Een domotica-installatie is een centraal systeem in uw woning. Compleet met software; een programma dat allerlei installaties in huis precies vertelt wat ze moeten doen. Met als gevolg dat uzelf bijna geen schakelaar meer hoeft aan te raken. Het lijkt wel of uw huis ú begrijpt. Niet voor niets hoort u vaak de term ‘smart home’. 

Domotica thermostaat

Dit zijn domotica toepassingen

Ga eens na hoeveel apparaten, systemen en installaties u in huis hebt. Verlichting in alle ruimtes, verdeeld in verschillende zones, verwarming, airconditioning, zonwering, gordijnen, inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, camerasystemen, audiosystemen, tuinberegening, etc. Als u van uw huis een smart home wilt maken, gaat u die onderdelen slim programmeren. Met domotica. Ze gaan niet alleen op het juiste moment aan of uit. De mooiste toepassingen van domotica ontstaan als u apparaten en systemen onderling met elkaar laat praten. Gaan de gordijnen dicht? Dan gaat de sfeerverlichting aan en klinkt uw favoriete ontspanningsmuziek uit de speakers. Wordt het beveiligingssysteem ingeschakeld? Dan worden alle lichten uitgeschakeld en gaat de kamertemperatuur omlaag. 

  • Slimme installatie
  • Centrale domotica bediening
  • Voorgeprogrammeerde scènes
  • Overal te bedienen via uw smartphone

Domotica: niet alleen voor slimme apparaten

Als u nadenkt over toepassingen van domotica in uw huis, denkt u misschien aan slimme apparaten. Maar domotica stuurt niet alleen geavanceerde apparaten aan. Denk maar aan verlichting. Een armatuur met een lichtbron is een ‘dom’ ding. Alle slimheid zit in de domotica zelf. De voorgeprogrammeerde software zorgt ervoor dat het licht op het juiste moment aangaat, met precies de lichtsterkte die op dat moment gewenst is. Wat is domotica anders dan het programmeren van de installaties in uw huis, zodat ze zélf kunnen beslissen om aan of uit te gaan of iets anders te doen? Hoe ‘dom’ ze ook zijn. Dat klinkt echt als een slimme woning. Futuristisch. Met big data van uw huis een robot maken die zelfs u te slim af is… Advies is nodig.

 

Domotica
ervaren
werkt
het
beste

Het belang van domotica-advies

Hoever wilt u gaan met domotica? Al jarenlang bedenken we voor klanten de meest ideale domotica toepassingen. Wij hebben veel klanten bediend die én veel ambities hadden én zonder budgettaire beperkingen konden (ver)bouwen. Misschien behoort u ook tot die mensen. Misschien droomt u ook van een woning boordevol slimme technologie. Toch hebben de vele projecten die wij uitvoerden, tot één belangrijke les geleid. Keep it simple. Dat is de basis van ons advies. Als u zoveel mogelijk wilt automatiseren óm te automatiseren, krijgt u een domotica systeem dat de bewoners wel begrijpt, maar dat bewoners zelf niet meer begrijpen. Bij opdrachtgevers die behalve ambitie ook visie hebben, kiezen we daarom voor slimme eenvoud: domotica toepassingen die verdeeld zijn in slechts twee scènes: een dag- en nachtscène. We laten u graag de projecten zien waarin we zulke installaties realiseerden. Wilt u meer informatie hebben hierover en zaken als domotica schakelaars, domotica beveiliging en andere domotica toepassingen met eigen ogen zien – specifiek voor het hogere segment? In onze showroom in Ede bent u hartelijk welkom.

Domotica display - Ellie Basalte

Domotica, iets voor u?

Als installateur hebben we jarenlange ervaring met het realiseren van diverse domotica toepassingen. We hebben talloze opdrachtgevers geholpen bij het vertalen van hun abstracte domotica wens naar een concrete, functionele domotica oplossing. Zo kunnen we ook u adviseren. Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met u op!