Waarom een lichtplan?

Blader maar eens door de architectuurmagazines. Verdiep u maar eens in interieurdesign. Laat u maar eens meeslepen door inkijkjes in fascinerende villa’s en markante kantoren en showrooms. (Bekijk alleen al de particuliere projecten en zakelijke projecten op deze website.) En let dan vooral op de verlichting. U weet het niet, maar wat u ziet, is het lichtplan. Onbewust. Natuurlijk ziet u op geen enkele foto een technisch ogende tekening met lichtpunten en specificaties. Maar wat u ervaart, is wel het resultaat van zo’n plan…

Bij Delektro hebben we – we geven het meteen toe – een zwak voor het ontwerpen van deze lichtplannen. Het maken van lichtplannen is dan ook een specialisme van ons. Een onderdeel van het project waar we helemaal in opgaan. Terwijl uw woning of bedrijfspand nog niet meer is dan een tekening, komen in ons hoofd de lijnen al tot leven. We zien voor ons welke spots van welke fabrikant precies díe subtiliteit hebben waar een ruimte om vraagt. We plaatsen in gedachten een specifieke kroonluchter in de ruimten, of positioneren een minimalistische lichtlijn tegen wand en plafond. In onze fantasie zien we uw woning geraffineerd uitgelicht tegen een donkere nachthemel; bijna nog mooier dan in het volle zonlicht. Geweldig.

Particulier project te Gorssel-3

Geen technisch ontwerp, maar beleving

U ervaart het. Het betoverende spel van licht en schaduw. De lijnen en het ritme die ontstaan door niets anders dan licht. De manier waarop uw ogen worden getrokken naar bijzondere objecten. Het perspectief dat ontstaat. De bijna geheimzinnige sfeer. Of juist de heldere belichting van meubels, (kunst)objecten en ruimten. U ervaart het. En geloof ons: u ziet in werkelijkheid (het resultaat van) een lichtplan. En dát is de reden dat we u adviseren om met een lichtontwerp te beginnen. Voordat u nadenkt over techniek (de verlichtingsinstallatie, domotica) of design (armaturen). Het lichtplan zorgt ervoor dat u straks óók dat fascinerende resultaat bereikt. Dat interieur en verlichting ineensmelten tot een totaalervaring. Dat ogenschijnlijk eenvoudige verlichting – wellicht onzichtbaar, als indirecte verlichting – een groots effect heeft. U zou niet de eerste zijn als u dit effect onderschat.

  • Markante armaturen
  • Spannende lichtverhoudingen
  • Boeiende lichtplannen
  • Hoogwaardig afwerkingsniveau
Gerealiseerd lichtplan Brokis

Het lichtplan: vaak onderschat

Het lichtplan wordt vaak onderschat. Veel mensen die, zoals u, voor een verbouw- of nieuwbouwproject staan, vergeten eenvoudigweg dat licht ontworpen moet worden. Elke installateur kan aan de hand van normen voor voldoende licht in een ruimte zorgen. Maar dat is geen lichtontwerp. Tenminste, níet als u hogere eisen stelt aan uw interieur dan alleen dat u aan normen voldoet. En daar gaan wij vanuit. Bij Delektro realiseren we interieurs in het hogere segment. Interieurs die soms zakelijk en functioneel zijn, maar toch aan het perfectionisme van de opdrachtgever tegemoetkomen. Als u de lat ook hoog legt, is een sterk lichtplan uw eerste winst.

 

Goede
ideeën
blijven
zichtbaar

Dit is het ideale lichtplan

Natuurlijk: letterlijk is het lichtplan een technische tekening met daarop geprojecteerd de lichtpunten, hun exacte positie en belangrijke technische specificaties. Een lichtplan garandeert in die zin dat u op elke plaats over de gewenste lichtsterkte (Lumen) beschikt. Maar het ideale lichtplan begint voorbíj deze functionele eisen. Als wij uw lichtplan ontwerpen, zijn we de beleving in uw toekomstige interieur aan het regisseren. Zo zien we dat. Uw interieurarchitect kan goed werk verricht hebben. Maar het is het lichtplan (lees: de goede verlichting) van een lichtexpert die zijn werk zichtbaar maakt. In die zin is het echt een ontwerp. Zo zien we dat bij Delektro. Er is veel meer voor nodig dan technische kennis: creativiteit, ruimtelijk denken, voorstellingsvermogen, verstand van architectuurstijlen en uitgebreide kennis van verlichtingsdesigns en armaturen die op de markt zijn.

Gerealiseerd lichtplan Occhio

De aanpak van Delektro

Het laat zich raden dat een lichtplan de nodige input vraagt. Wat? Samenwerking. Als opdrachtgever deelt u uw ideeën en voorkeuren met ons. We zijn benieuwd naar de architectuur van uw woning of bedrijfspand, en zeker naar het interieurdesign. Daarom maken we als eerste één of meerdere afspraken met u om dit helder te krijgen. In deze gesprekken komt meteen de co-creatie op gang. Want terwijl u uw wensen kenbaar maakt, reageren wij met ideeën van onze kant. Dat is een inspirerend proces, waarin we luisteren én lichtadvies geven. Het lichtplan ontstaat zo al pratend en ideeën uitwisselend, terwijl wij het na deze gesprekken verder uitwerken.

Omdat we niet alleen lichtplannen ontwerpen, maar deze ook realiseren, zijn onze lichtplannen altijd haalbaar. Maakbaar. Dat vergt soms meesterschap en perfectionisme van de monteurs, dat is waar. Soms vraagt het zelfs maatwerk van de armatuurmerken. Maar dat zijn dan geen verrassingen achteraf, maar bewuste keuzes vooraf. We weten wat er standaard mogelijk is – en waar maatwerk ruimte biedt. Doe uw voordeel met onze expertise. En laten we samen de lat hoog leggen.

Zakelijk lichtplan

Lichtplan, iets voor u?

Als installateur hebben we jarenlange ervaring met het ontwerpen en realiseren van lichtplannen. We hebben talloze opdrachtgevers geholpen bij het vertalen van hun – vaak nog abstracte – ideeën naar een functioneel lichtplan. Zo kunnen we ook u adviseren. Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met u op!