NIEUWS

De slimme basis van uw woning: apparaten die met elkaar praten

Domotica is een onderwerp waar veel mensen vragen over hebben. Wij, Delektro, zijn gespecialiseerd in e-installaties en domotica-oplossingen. Omdat het voor de meesten lastig is om in te beelden hoe dit er in het echt aan toe gaat, hebben wij een domotica-showroom ingericht om mensen te laten zien en ervaren wat domotica precies inhoudt. In dit artikel leggen wij uit wat de mogelijkheden van domotica zijn. 

Wat is domotica?

Domotica is het automatiseren van menselijke handelingen in het huishouden. Het woord domotica is afgeleid van de woorden domus (Latijn voor huis) en tica (afkomstig van informatica). Domotica omvat alle elektronische en automatische systemen die in een huis kunnen worden gebruikt om het comfort, de veiligheid en de energie-efficiëntie te verhogen.

Domotica-systemen worden gecreëerd door het integreren van verschillende elektronische apparaten in een centraal systeem, dat met behulp van software kan worden aangestuurd. Met behulp van deze software kan de gebruiker allerlei apparaten in huis bedienen zonder dat hij of zij daar een aparte schakelaar voor hoeft aan te raken.

Vaak realiseren mensen zich niet dat ze al een vorm van domotica in huis hebben. Denk aan de thermostaat die zelf aanvoelt of de CV-ketel ingeschakeld moet worden of de tijdklokken waarmee men tijdens afwezigheid de verlichting aan kan laten gaan om een bewoonde indruk te geven. Deze vormen van automatisering zijn al decennia oud, maar als we spreken over domotica bedoelen we de opvolger van dit soort oplossingen.

Apparaten die met elkaar praten 

Bent u zich bewust van alle apparaten, systemen en installaties die in uw huis aanwezig zijn? U heeft verlichting in verschillende ruimtes, verwarming, airconditioning, zonwering, gordijnen, inbraakbeveiliging, brandbeveiliging, camerasystemen, audiosystemen en tuinberegening. Wilt u van uw huis een slimme woning maken? Dan kunt u deze onderdelen programmeren met behulp van domotica. Het doel is niet alleen om ze op het juiste moment aan of uit te zetten, maar om de verschillende apparaten en systemen met elkaar te laten communiceren en samen te laten werken. Stel dat de gordijnen dicht gaan, dan gaat de sfeerverlichting aan en klinkt er ontspannende muziek uit de speakers. Als het beveiligingssysteem wordt ingeschakeld, gaan alle lichten uit en daalt de kamertemperatuur. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden van domotica. 

Kenmerken van een slim huis 

Domotica brengt veel gemak, comfort en efficiëntie in huis, doordat verschillende installaties en apparaten in huis met elkaar verbonden worden en automatisch worden aangestuurd. Hieronder beschrijven wij enkele voorbeelden van domotica toepassingen:

  • Verwarming: Met een domotica-installatie kan de temperatuur in huis op afstand worden geregeld. De thermostaat kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan de agenda van de bewoners, waardoor de verwarming automatisch aan gaat wanneer ze thuis komen en uit gaat wanneer ze weggaan. Ook kan de temperatuur per kamer worden geregeld en kan de verwarming worden aangepast aan de weersomstandigheden.
  • Verlichting: Domotica biedt de mogelijkheid om verlichting op afstand aan te sturen. Zo kan de verlichting worden aangepast aan de activiteit in de kamer, bijvoorbeeld heldere verlichting tijdens het lezen en sfeerverlichting tijdens het kijken van een film. Verder kan de verlichting op afstand worden bediend, bijvoorbeeld om de lampen uit te schakelen die u vergeten bent uit te doen.
  • Beveiliging: Met domotica kan het huis worden beveiligd door middel van verschillende sensoren en alarmsystemen. Zo kunnen deuren en ramen op afstand worden vergrendeld en ontgrendeld, kunnen bewegingssensoren worden geïnstalleerd en kan er worden gekozen voor een camera beveiligingssysteem. Lees een uitgebreide uitleg over domotica beveiliging in dit artikel.
  • Energiebesparing: Domotica biedt ook de mogelijkheid om energie te besparen. Zo kunnen zonnepanelen worden gekoppeld aan de domotica-installatie, waardoor het energieverbruik wordt verminderd of slim wordt opgeslagen in een batterij. Verder kan het energieverbruik van apparaten worden gemonitord en kunnen ze op afstand worden uitgeschakeld wanneer ze niet worden gebruikt.
  • Audio en video: Met domotica kan ook de audio en video in huis worden aangestuurd. Zo kunnen muziek en video's draadloos worden gestreamd en kan er worden gekozen voor multiroom-audio, waarbij in verschillende kamers tegelijkertijd naar verschillende muziek geluisterd kan worden.

Keep it simple: eenvoud is de sleutel tot succes

In de wereld van domotica zijn er dus talloze toepassingen mogelijk, van verlichting en verwarming tot beveiliging en audio. Maar hoe ver moet u gaan met deze slimme technologie? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. Er zijn mensen die dromen van een woning vol domotica, waar alles automatisch en zonder menselijke tussenkomst verloopt. Maar volgens ons is het belangrijk om het simpel maar effectief te houden.

Jarenlang hebben wij voor verschillende klanten de meest ideale domotica toepassingen bedacht en geïnstalleerd. Veel van hen hadden hoge ambities en hadden geen budgettaire beperkingen. Toch heeft de ervaring geleid tot één belangrijke les: keep it simple. Als u te veel wilt automatiseren, krijgt u een systeem dat bewoners wel begrijpen, maar waar ze zelf geen controle meer over hebben. En dat is allesbehalve efficiënt. Bekijk ons digitale portfolio, daarin nemen wij u mee in een aantal projecten die wij hebben opgeleverd. 

Domotica, iets voor u?

In de moderne wereld is de vraag naar slimme huis technologie steeds groter geworden. Als u geïnteresseerd bent in de nieuwste innovaties op het gebied van domotica en de voordelen wilt ontdekken hiervan, nodigen wij u uit om een bezoek te brengen aan onze showroom in Ede. Ons deskundige team staat klaar om u te adviseren over de meest geschikte oplossingen voor uw leefstijl en huis. Zij kunnen u demonstreren hoe deze systemen worden geïntegreerd, waardoor u zich niet meer druk hoeft te maken over de veiligheid en efficiëntie van uw huis. Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen en u te helpen bij het tot leven brengen van domotica bij u thuis.

Lees ook over deze ontwikkelingen

externalId=delektro-detail-news-1.1.3.0.0.2.1&filter[active]=1