NIEUWS

Elektra en domotica, uw startpunt

Elektra en domotica zijn uw startpunt voor gemak en comfort in uw woning of uw zakelijke gebouw. Domotica staat voor huisautomatisering en is de drijvende kracht achter smarthomes. Nu heeft u wellicht al enkele slimme apparaten in huis, zoals een thermostaat die u via een app inzicht geeft in de temperatuur en u deze app ook gebruikt om te monitoren, maar wist u dat er nog veel meer mogelijk is op het gebied van domotica? In dit artikel bespreken we de voordelen en redenen om elektra en domotica belangrijk te maken als basis van uw woning, en hoe u dit kunt doen.

Wat is het verschil tussen elektra en domotica?

Elektra verwijst naar alle elektrische installaties in uw woning, zoals verlichting, stopcontacten en schakelaars. Alles wat u bedient door middel van elektriciteit, valt onder de noemer elektra. Domotica staat voor de automatisering van deze installaties, waardoor de woning een slimme woning wordt. Het is afgeleid van het Latijnse woord voor huis (domus), gecombineerd met het achtervoegsel ‘-ica’. Dit slaat terug op de toegepaste wetenschap van onder andere robotica en informatica. Kortom, de kennis die nodig is om van uw woning een smart house te maken en de huisautomatisering compleet te maken.

Voordelen van elektra en domotica

Iedereen is op zoek naar een aantrekkelijke woning die van alle gemakken voorzien is. Verbeteringen, zoals automatisering, kunnen het leven niet alleen eenvoudiger, maar ook comfortabeler maken. Hoe prettig is het wanneer uw lampen in de avond zichzelf dimmen, uw gordijnen in de ochtend zichzelf openen of uw zwembad vanzelf verwarmt, juist wanneer u zin heeft in een verfrissende duik.

Gemak

Kortom, Domotica maakt het leven in huis gemakkelijker en comfortabeler. U kunt met één druk op de knop de verlichting en de verwarming aan- of uitzetten, uw beveiliging inschakelen en nog veel beter: dit kan ook volautomatisch. Het huis van de toekomst ligt binnen handbereik.

Esthetisch aantrekkelijk

Door uw elektra juist aan te leggen is het mogelijk om kabels op een visueel aantrekkelijke wijze weg te werken. Hierdoor creëert u in huis een rustiger beeld. Wanneer u besluit domotica toe te passen brengt dit als voordeel met zich mee dat u niet langer voor ieder apparaat een losse afstandsbediening nodig heeft. Het geheel wordt zo voor u ingericht dat u met behulp van één enkel controlepaneel of via een app uw apparaten kan bedienen.

Veiligheid

Domotica heeft als bijkomend voordeel dat uw woning veiliger wordt. Zo kan een slim alarmsysteem u waarschuwen lang voordat inbrekers uw huis betreden. Denk hierbij aan het ontvangen van een berichtje met camerabeelden wanneer iemand de poort opent en uw oprijlaan betreedt. Het is zelfs mogelijk om uw alarmsysteem direct verbinding met de meldkamer te laten maken wanneer er iets ongewoons gebeurt in uw huis wanneer u afwezig bent.

Veiligheid uit zich echter niet enkel op het gebied van inbraakpreventie. Door verlichting op strategische plaatsen met bewegingssensoren uit te rusten of om deze op gezette tijden in- of uit te schakelen, zorgt u altijd voor goed zicht. Dit is ideaal gedurende de nacht, maar ook op plekken waar geen of minder daglicht komt, zoals in de kelder.

Energiebesparing

De inzet van huisautomatisering heeft als bijkomend effect dat u niet alleen comfortabeler leeft, maar ook een stuk zuiniger. Door van op afstand uw lampen of verwarming in te schakelen komt u thuis in een aangenaam warm huis, zonder dat u deze apparaten de volledige dag hoeft te laten branden. Uiteraard kan dit proces volledig geautomatiseerd worden, zodat u onbezorgd thuiskomt.

Meer controle

Met een smart home is de bediening van apparaten, lampen, de verwarming en uw bewakingssysteem altijd binnen handbereik. Ook wanneer u niet thuis bent heeft u snel toegang tot de systemen in uw woning. Bent u vergeten om de vloerverwarming uit te zetten of is uw alarmsysteem nog niet ingeschakeld? Met domotica heeft u altijd en overal controle over uw woning. Ook wanneer u niet fysiek aanwezig bent.

Toekomstgericht

Niet alleen worden de meeste woningen steeds slimmer, ook apparatuur speelt meer en meer in op onze wens naar een comfortabeler leven. Elektra en domotica zijn de toekomst van wonen. Door nu te investeren in deze technologie, maakt u uw woning klaar voor de toekomst. Wanneer u in de toekomst apparatuur aanschaft, zoals een geluidsinstallatie, kan het gebruik hiervan geïntegreerd worden in uw smart home. Huisautomatisering is de fundering waarmee u van uw huis een thuis maakt. 

Bent u benieuwd op welk vlak domotica uw woning kan verrijken? Wij komen graag bij u langs voor een uitgebreid gesprek over de mogelijkheden. Samen stellen wij, op basis van uw wensen, een domoticaplan op. Ook bij andere vragen kan u contact met ons opnemen. In onze vestiging in Ede laten wij u graag zien wat er mogelijk is op het gebied van Domotica en elektra. 

Bekijk ons digitale portfolio waarin wij u meenemen in onze recente projecten op het gebied van domoticae-installatielichtplannenbeveiligingsinstallaties en energieopslag.

Lees ook over deze ontwikkelingen

externalId=delektro-detail-news-1.1.3.0.0.2.1&filter[active]=1