NIEUWS

Beveiligingsmaatregelen voor waardevolle kunstwerken

Kunst heeft altijd al een diepgaande, emotionele waarde gehad voor mensen over de hele wereld. Als kunstliefhebber en verzamelaar investeert u niet alleen in prachtige kunstwerken, maar ook in de bescherming ervan. Het veiligstellen van waardevolle kunstcollecties is van groot belang, aangezien kunstwerken kwetsbaar zijn voor diefstal en beschadiging. In dit artikel bespreken we enkele essentiële beveiligingsmaatregelen die u als kunstliefhebber kan nemen om uw kostbare kunstwerken te beschermen.

 

  1. Het belang van het beveiligen van kunst
  2. Beveiligingssystemen en -technologieën voor kunst
  3. Op maat gemaakte beveiligingsplannen
  4. Brand- en waterschadepreventie
  5. Verzekering en inventarisatie
  6. Diefstalpreventie
     

Het belang van het beveiligen van kunst

Het belang van goede beveiliging in en rondom huis is zeer groot. Dit geldt zeker wanneer u bijzondere kunstwerken bezit. Uiteraard kiest u de kunst die u in huis haalt zorgvuldig uit. Daarom is het voor u van onschatbare waarde. Naast deze reden kunnen er voor kunstliefhebbers andere redenen een rol spelen waarom het zo belangrijk is om de kunst goed te beschermen.

Financiële investering

Kunstwerken kunnen een aanzienlijke financiële waarde vertegenwoordigen. Het financieel verlies als gevolg van diefstal, beschadiging of vernietiging van uw kunstcollectie kan gigantisch zijn.

Uniciteit en onvervangbaarheid

Veel kunstwerken zijn uniek en onvervangbaar. Als een kunstwerk wordt gestolen, beschadigd of vernietigd, is het verlies permanent, omdat het onmogelijk is om exacte vervanging te regelen.

Cultureel erfgoed

Sommige kunstwerken hebben culturele of historische waarde en maken deel uit van het culturele erfgoed. Het behouden van dergelijke kunstwerken is belangrijk om de geschiedenis en de culturele identiteit te behouden voor toekomstige generaties.

Risico van diefstal

Kunstwerken zijn aantrekkelijke doelwitten voor dieven, vanwege hun waarde en unieke status. Goede beveiliging vermindert de kans op diefstal van uw schilderijen of andere kunstwerken.

Bescherming tegen beschadiging

Kunstwerken kunnen gevoelig zijn voor schade door factoren zoals temperatuurschommelingen, vochtigheid, licht en fysieke aanraking. Beveiligingsmaatregelen kunnen helpen bij het minimaliseren van deze risico's.

Verzekeringseisen

Als u uw kunstcollectie hebt verzekerd, kunnen verzekeringsmaatschappijen specifieke beveiligingsvereisten stellen om de dekking te garanderen. Het hebben van een goede beveiliging is in veel gevallen een eis om in aanmerking te komen voor een volledige vergoeding in geval van diefstal.

Emotionele waarde

Uiteraard is de belangrijkste reden om uw kunst te beschermen, de emotionele prijs van het verlies ervan. Kunstwerken hebben vaak een diepe emotionele waarde. Ze hebben een sentimentele waarde of staan symbool voor bepaalde periodes in uw leven. Het verlies van een dergelijk kunstwerk is onwenselijk en een vervelende ervaring.

Beveiligingssystemen en -technologieën voor kunst

Moderne beveiligingssystemen en technologieën spelen een centrale rol bij het beschermen van waardevolle kunstcollecties. Er bestaan zichtbare en onzichtbare manieren om uw schilderijen en (stand)beelden te beschermen tegen diefstal. Zowel binnen- als buitenshuis zijn maatregelen nodig om het lastig te maken uw huis te betreden en uw waardevolle kunstobjecten mee te nemen. Het loont om meerdere van deze methoden te combineren, om het inbrekers en andere kwaadwillenden extra lastig te maken.

Inbraakalarmsystemen

Het installeren van inbraakalarmsystemen helpt om ongeautoriseerde toegang tot uw woning en dus ook tot uw kunstcollectie te voorkomen. Deze systemen bevatten onder andere bewegingssensoren, deur- en raamsensoren en glasbreuksensoren. Het is mogelijk om bij detectie direct een signaal richting de meldkamer van de politie te verzenden, zodat de autoriteiten weten dat er actie ondernomen moet worden. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een bericht te ontvangen op uw mobiele telefoon, zodra het inbraakalarmsysteem geactiveerd wordt.

Camerabewakingssystemen

Bewakingscamera's bieden real-time monitoring van uw kunstwerken en kunnen helpen bij het identificeren van potentiële bedreigingen of de identiteit van inbrekers. Moderne camera's bieden hoge-resolutie beelden en kunnen zelfs worden gekoppeld aan mobiele applicatie, zodat u op afstand de camerabeelden in- en rondom uw huis kunt inzien.

Toegangscontrolesystemen

Het beperken van de toegang tot specifieke ruimtes voegt een extra beschermingslaag toe. Wanneer uw kunstwerken zich in een aparte ruimte bevinden, kan met behulp van toegangscontrolesystemen, zoals elektronische sleutelkaarten of biometrische identificatie, ongeoorloofde toegang voorkomen worden.

Bewegingsdetectiesystemen

Geavanceerde bewegingsdetectiesystemen kunnen subtiele bewegingen detecteren. Inbrekers die proberen uw kunstwerken te stelen worden op deze manier vroegtijdig betrapt.

Op maat gemaakte beveiligingsplannen

Elke kunstcollectie is uniek en daarom is een op maat gemaakt beveiligingsplan van essentieel belang. Samen met de professionele beveiligingsdeskundigen van Delektro identificeert u de specifieke risico's. Wij ontwerpen voor u een plan dat aansluit bij de behoeften van bescherming uw kunstcollectie.

Brand- en waterschadepreventie

Naast diefstal en inbraak vormen brand en waterschade ook aanzienlijke bedreigingen voor kunstwerken. Het installeren van brandmelders, sprinklersystemen en lekdetectoren kan helpen bij het minimaliseren van deze risico's.

Verzekering en inventarisatie

Het hebben van een uitgebreide kunstverzekering is van cruciaal belang om uw investering te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen. Zorg ervoor dat uw verzekeringspolis alle aspecten van uw kunstcollectie dekt. Daarnaast is het bijhouden van een gedetailleerde inventaris van uw kunstwerken essentieel in het geval van diefstal of schade.

Diefstalpreventie

Het hebben van zichtbare beveiligingsmaatregelen, zoals beveiligingscamera's, toegangssystemen en alarmsystemen werkt vaak preventief. Potentiële dieven worden afgeschrikt wanneer zij zien dat een huis goed beveiligd is.

Het beschermen van waardevolle kunstcollecties vereist een holistische aanpak, waarbij moderne beveiligingssystemen, op maat gemaakte plannen en aandacht voor detail samenkomen. De beveiligingsexperts van Delektro kijken graag samen met u hoe dit het best mogelijk is. Wij houden hierbij uiteraard rekening met de architectuur, het interieurontwerp en de specifieke functies van de ruimtes waarin de kunst wordt beveiligd. Neemt u voor meer informatie contact met ons op of neem een kijkje in onze showroom in Ede

Bekijk, voor inspiratie, ons digitale portfolio. Hierin nemen wij u mee onze recente projecten op het gebied van domoticae-installatielichtplannenbeveiligingsinstallaties en energieopslag.

Lees ook over deze ontwikkelingen

externalId=delektro-detail-news-1.1.3.0.0.2.1&filter[active]=1